Türk Sineması’nın Sultan’ı Türkan Şoray, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 5. Kitap Fuarı’nda sevenleriyle bir araya geldi.
Uluslararası Fuar Alanı’ndaki etkinlikte hayranlarıyla buluşan Şoray, burada yaptığı konuşmada, yazmanın çok güzel bir şey olduğunu söyledi.
Yazarken bilinçaltına atılan çok acı gerçeklerin de tekrar hatırlandığını ifade eden Şoray, insanların bu şekilde kendisiyle hesaplaştığını dile getirdi.
Türk sinemasının “Yeşilçam” denilen bir döneminin bulunduğunu vurgulayan Şoray, “Onu bire bir yaşayanlardan biriyim. Yani o yılların tam tanığıyım. Halk o filmleri çok sevdi, bağırlarına bastı” diye konuştu.
Şoray, Yeşilçam filmlerine, ön yargıyla bakan bir kesimin de bulunduğuna dikkati çekerek, bu duruma yıllarca üzüldüğünü anlattı.
“Bir mucize yaratmışız”
Söz konusu filmleri çok zor şartlarda çektiklerini belirten Şoray, şunları kaydetti:
“Yıllarca geçti, şimdi çok farklı bir sinema var. Bütün okullarda iletişim fakültelerinde sinema okuyan gençler var. Çok şanslılar ama geçmişi bilmeleri lazım. O yıllardan bu yıllara ne aşamalardan geçildiğini bilmeleri, mukayese etmeleri gerekiyor. O kadar imkansızlıklarla o filmleri çekiyorduk ki şimdiki sinemanın imkanlarına bakınca ‘bir mucize yaratmışız’ diyorum.”
Şoray, günümüzde sinemanın hiçbir ekonomik probleminin olmadığını dile getirerek, Kültür ve Turizm Bakanlığının projelere yardım ettiğini, bunun yanı sıra televizyon ve sponsorların da desteğinin bulunduğunu ifade etti.
Filmlere geçmişte “sansür” uygulandığını vurgulayan Şoray, “Sansür dolayısıyla hiçbir şey yapamıyorduk. Yapımcı zaten 3 kuruşa filmi yapıyor. Bir de ‘ret edilecek bir film yapacağım’ korkusuyla birbirine benzeyen konular yapıyordu. Bu filmler küçümsenirken bunlar hiç düşünülmüyor. Sansür, parasızlık, koşullar… Bu arada da çok nitelikli, toplumsal içerikli filmler de yapılıyordu” şeklinde konuştu.
Şoray, söyleşinin ardından “Sinema ve Ben” adlı kitabını imzaladı.