Polikistik over sendromu (PCOS), yaklaşık 10 kadından 1’ini etkileyen hormonal bir hastalıktır. Üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen hormonal bozuklukturAdet düzensizliği, kısırlık, kilo alma, sivilce ve anormal saç büyümesi gibi belirtilere yol açabilir.
PCOS’unuz varsa, sağlayıcınız muhtemelen insülin ve hormon seviyenizi etkileyen ilaçlar önerilecektir. Doktorunuzun uygun bulduğu tedavi yöntemi uygulanırken siz tamamen doğal ürünlerle hazırlayacağınız kürlerle sağlığınızı destekleyebilirsiniz. İşte, ev yapımı reçeteler…
Polikistik Over Sendromu nedir?
Polikistik over senromu (PCOS), kadınlarda yumurtalıklar içerisinde bulunan ve genellikle iyi huylu birçok kist şeklinde ortaya çıkarak, kişide aşırı tüylenme, adet düzensizliği, sivilceye neden olan hastalıktır. Her 10 kadından birinde görülebilen polikistik over sendromu (PKOS), genetik olduğu düşünülen bir yumurtlama problemidir.
PCOS belirtileri nelerdir? Polikistik Over Sendromu nasıl anlaşılır?
Polikistik over sendromunun belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Semptomlar zamanla değişebilir ve sıklıkla açık bir tetikleyici olmadan ortaya çıkabilir.
Olası semptomlar şunları içerir:
- Uzun, aralıklı ve düzensiz regl dönemi
- Kısırlık
- Sivilce veya yağlı cilt
- Yüzde veya vücutta aşırı kıllanma
- Erkek tipi kellik veya saç incelmesi
- Özellikle göbek çevresinde kilo alımı.
PCOS‘lu kişilerin aşağıdakiler de dahil olmak üzere başka sağlık koşullarına sahip olma olasılığı daha yüksektir:
- 2 tip diyabet
- Hipertansiyon (yüksek tansiyon)
- yüksek kolestorol
- Malp hastalığı
- Endometrial kanser
PCOS ayrıca kaygıya ve depresyona neden olabilir. Kısırlık, obezite ve istenmeyen tüylerin büyümesi gibi bazı belirtiler sosyal sorunlara yol açabilir. Bu durum aile, ilişkiler, iş ve topluma katılım gibi diğer yaşam alanlarını etkileyebilir.
Polikistik Over Sendromu nasıl geçer?
PKOS tedavisi bir dizi faktöre bağlıdır. Bunlar yaşınızı, belirtilerinizin şiddetini ve genel sağlığınızı içerebilir. Tedavi türü gelecekte hamile kalmak isteyip istemediğinize de bağlı olabilir.
Hamile kalmayı planlıyorsanız tedaviniz şunları içerebilir:
bir diyet ve daha fazla fiziksel aktivite, kilo vermenize ve semptomlarınızı azaltmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca vücudunuzun insülini daha verimli kullanmasına, kan şekeri seviyelerini düşürmesine ve yumurtlamanıza yardımcı olabilirler.
İlaçlar yumurtalıkların yumurtaları normal şekilde salmasına yardımcı olabilir. Bu ilaçların da bazı riskleri vardır. Çoklu doğum (ikiz veya daha fazla) şansını artırabilirler. Ve yumurtalıkların aşırı uyarılmasına neden olabilirler. Bu, yumurtalıkların çok fazla hormon salgıladığı zamandır. Karın şişkinliği ve pelvik ağrı gibi semptomlara neden olabilir.
Hamile kalmayı planlamıyorsanız tedaviniz şunları içerebilir:
Doğum kontrol hapları: Bunlar adet döngülerini kontrol etmeye, androjen seviyelerini düşürmeye ve sivilceleri azaltmaya yardımcı olur.
Diyabet ilacı: Bu genellikle PCOS’ta insülin direncini azaltmak için kullanılır. Ayrıca androjen seviyelerinin azaltılmasına, saç büyümesinin yavaşlamasına ve daha düzenli yumurtlamanıza yardımcı olabilir.
Diyet ve aktivitede değişiklik: Sağlıklı bir diyet ve daha fazla fiziksel aktivite, kilo vermenize ve semptomlarınızı azaltmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca vücudunuzun insülini daha verimli kullanmasına, kan şekeri seviyelerini düşürmesine ve yumurtlamanıza yardımcı olabilirler.
Diğer semptomları tedavi etmek için kullanılan ilaçlar: Bazı ilaçlar tüylenme veya sivilceyi azaltmaya yardımcı olabilir.
Polikistik Over Sendromu nedir? PCOS yaşayan hamile kalabilir mi?
Polikistik Over Sendromu olan hamile kalır mı?
Polikistik over sendromu yumurtlamayı engellediği ya da düzensiz hale getirdiği için hamile kalma olasılığını düşürmektedir. Tüp bebek tedavisi gören hastaların yaklaşık %15-20’si polikistik over sendromuna sahip hastalardan oluşmaktadır. Bazı durumlarda hasta tedavi olmadan da hamile kalabilmektedir.
Polikistik Over Sendromu doğal tedavi reçeteleri
Krom takviyeleri: Krom takviyeleri vücut kitle indeksinizi iyileştirebilir ve bu da PCOS’a yardımcı olabilir. Ayrıca vücudunuzun şekeri metabolize etmesine yardımcı olarak insülin direncini de dengeleyebilirler.
Tarçın: Tarçın ekstraktının insülin direnci üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu gösterilmiştir. Tarçın ayrıca PKOS’lu kadınlar için menstruasyonu da düzenleyebilir.
Zerdeçal: Zerdeçalın aktif maddesine kurkumin denir. Zerdeçal, insülin direncini azaltma ve antiinflamatuar bir ajan olarak umut verici olabilir.
Çinko: Çinko, doğurganlığı ve bağışıklık sisteminizi artırabilecek bir eser elementtir. Aşırı veya istenmeyen saç büyümesi ve alopesi çinko takviyeleri ile iyileştirilebilir.Diyetinizde daha fazla çinko almak için kırmızı et, fasulye, ağaç yemişleri ve deniz ürünleri de yiyebilirsiniz.
Morina balığı karaciğeri yağı takviyeleri: Morina karaciğeri yağı, D ve A vitaminlerinin yanı sıra yüksek miktarda omega-3 yağ asitleri içerir. Bu asitler adet düzenini iyileştirmeye ve bel çevresindeki yağlardan kurtulmaya yardımcı olabilir.