Reçetesiz olarak satılan OTC ilaçların bağımlılığa sebep olup olmadığı merak ediliyor. Eczanelerden hatta online alışveriş sitelerinden temin edilebilen bazı ilaçlara karşı uzmanlar sık sık uyarılarda bulunuyor. Peki, OTC ilaçlar kimler için zararlıdır?
OTC ilaç nedir?
Over The Counter (OTC) eczanelerden reçetesiz olarak satın alınabilen ilaçlara verilen isimdir. Bu gruptaki ilaçlar hekim kontrolü olmaksızın bireyin kendi ihtiyaçları doğrultusunda kendi kendine tedavisini sağlamak için eczaneden reçetesiz olarak temin edebileceği ilaçlardır.
OTC ilaç örnekleri, OTC ağrı kesiciler hangileri?
Ağrı kesici-ateş düşürücü: Asetaminofen, Salisilik asit, non stteroidal anfi inflamatuvar
Öksürük: Dekstrometorfan, Guaifenesin
Boğaz ağrısı, baş ağrısı: Asetaminofen, İbuprofen, Benzokain, Dehidratedgliserin
Sinüs tıkanıklığı: Tuzlu su, okyanus suyu
Burun akıntısı, göz akıntısı: Difenhidramin, Loratadin, Setirizin, Feksofenadin
Mide sorunları: Bizmut subsalisilat, Simetikon, Dimenhidrinat, Emetrol,Ranitidin, Omeprazol, Lansoprazol, Antiasitler
OTC ilaçların zararları nelerdir?
Çoğu kişi reçetesiz satılan ağrı kesicilerin tehlikeli olduğunu düşünmüyor çünkü bunları satın almak için reçeteye ihtiyacınız yok. Çoğu durumda, talimatlara uygun kullanıldıklarında oldukça güvenlidirler. Ancak bazı büyük risklere sahip olabilirler. Bu, özellikle talimatları takip etmemeniz durumunda geçerlidir.
Reçetesiz satılan ağrı kesicilerle ilgili en ciddi sorunlardan biri, bunların aynı anda çok fazla alınmasıdır. Bir ilacı tavsiye edilenden daha fazla alırsanız sağlık sorunlarına neden olabilir. Sık sık çok fazla asetaminofen alırsanız ciddi karaciğer hasarına ve hatta ölüme neden olabilir.
Bazı öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları ile alerji ilaçlarında diğer bileşenlerin yanı sıra asetaminofen veya NSAID bulunabilir. Bu nedenle aldığınız tüm ilaçların prospektüslerini okumalısınız.
Ağrı kesiciler diğer ilaçlarla, özellikle de kan sulandırıcılarla zararlı reaksiyona girebilir. Herhangi bir reçeteli ilaç kullanıyorsanız, herhangi bir OTC ağrı kesici almaktan kaçınmanız gerekip gerekmediğini sağlık uzmanınıza sorun. Ayrıca bazı reçetesiz ağrı kesiciler bazı sağlık koşullarını daha da kötüleştirebilir. Bu nedenle hangilerinin sizin için güvenli olduğunu sağlık uzmanınızdan öğrenin.
Herhangi bir OTC ilacı satın almadan önce eczacınıza danışın. Sağlık geçmişinize veya durumunuza göre sizin için en iyi ilacı seçmenize yardımcı olabilirler.
Hangi OTC ilaçları tehlikeli olabilir? Bağımlılık yapan OTC ilaçları
Öksürük ilaçları
Öksürük ilaçları kötüye kullanıldığında halüsinasyonlara ve şiddetli sarhoşluğa neden olabilir. Öksürük ilaçları gençler arasında popülerdir çünkü bu ilaçlara ulaşmak son derece kolay…Yüksek dozda öksürük ilacı kullanmak şunlara sebep olabilir:
- Solunum Problemleri
- Kas seğirmesi
- Aşırı uyuşukluk
- Kalp çarpıntısı
- Kan basıncındaki değişiklikler
- Yüksek vücut ısısı
- Kusma
- Hızlı kalp atış hızı
- Bulanık görüş
- Kas seğirmesi
- Beyin hasarı
OTC ilaç kullanırken dikkatli olun!
Soğuk algınlığı ilaçları
Psödoefedrin bir uyarıcıdır ve birçok soğuk algınlığı ilacının aktif maddesidir. Soğuk algınlığı veya alerjilerden kaynaklanan burun ve sinüs tıkanıklığını gidermek için kullanılır ve ayrıca tıkanıklığı da giderebilir. Nadir durumlarda, halüsinasyonlar veya yoğun bir “vücut sarhoşluğu” için psödoefedrin kötüye kullanılabilir.
Psödoefedrin ayrıca metamfetamin gibi yasa dışı uyuşturucuların üretiminde de kullanılıyor. Psödoefedrinin kötüye kullanılması düzensiz kalp atışına, nefes darlığına, yüksek tansiyona, baş dönmesine ve nöbetlere neden olabilir.
Reçetesiz ilaç kullanımına dikkat
Bilinçsiz ilaç kullanımı bağımlılığa sebep olabilir. OTC ilaç kullanımı da zamanla beynin kimyasını değiştirebilir. Sonunda kullanıcı uyuşturucuya karşı bir tolerans geliştirir ve önceki etkileri elde etmek için daha fazla maddeye ihtiyaç duyar. OTC ilaçlara bağımlı olanlar, kullanmayı bıraktıklarında yoksunluk belirtileri de geliştirebilirler.
OTC ilaçlar kimler için tehlikelidir?
OTC ilaçlarını ara sıra ve uygun şekilde kullanan sağlıklı yetişkinlerin olumsuz etki riski düşüktür. Ancak bazı kişiler daha büyük risk altındadır. Bebekler, 65 yaş üstü bireyler ve birdan fazla ilaç kullananlarda risk yüksektir. İşte, OTC ilaç kullanması sakıncalı olabilecek kişiler:
Astım sorunu
Kanama bozuklukları
Kan pıhtılaşma bozuklukları
Solunum Problemleri
Diyabet
Büyümüş prostat bezleri
Epilepsi
Glokom
Gut
Kalp hastalığı
Yüksek tansiyon
Bağışıklık sistemi sorunları
Böbrek sorunları
Karaciğer sorunları
Parkinson hastalığı
Psikiyatrik sorunlar
Tiroid problemleri yaşayanlar hekime danışmadan reçetesiz ilaç kullanmamalıdırlar.