Pek çok kişi D vitamini eksikliği sebebiyle takviye ürün kullanıyor. Peki, D vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? Kimler D vitamini kullanabilir?
D vitamini eksikliği belirtileri
D vitamini eksikliğini tespit etmek kolay değildir. Bazı insanlar kendilerini yorgun hissedebilir veya ağrı ve sızı hissedebilir.
Ancak diğerlerinde çok geç olana kadar herhangi bir belirti görülmeyebilir; örneğin bacaklarda çarpıklık veya çocuklarda büyüme geriliği.
Doktorunuz seviyenizi kontrol etmek için kan testi yapabilir ancak güneşe maruz kalma konusunda endişeleniyorsanız veya kış mevsimindeyseniz takviye almaya başlamalısınız.
D vitamini vücut için neden gerekli?
D vitamini vücuttaki kalsiyum ve fosfat miktarının düzenlenmesine yardımcı olur. Kemikleri, dişleri ve kasları sağlıklı tutmak için bu besinlere ihtiyaç vardır.
D vitamini eksikliği çocuklarda raşitizm gibi kemik şekil bozukluklarına, yetişkinlerde ise osteomalazi adı verilen bir durumun neden olduğu kemik ağrılarına yol açabilir.
Neden D vitamini almam gerekiyor?
D vitamini kemiklerimizi ve kaslarımızı korumaya yardımcı olur. Eksikliği kemiklerin yumuşamasına (raşitizm veya osteomalazi) yol açar. Ayrıca düşük D vitamini düzeylerinin kanser, multipl skleroz ve kalp ve dolaşım hastalıkları gibi kronik hastalıklarla bağlantılı olabileceği öne sürülmüştür.
Besinlerden yeterli D vitamini alınır mı?
D vitamini doğal olarak yağlı balıklarda , kırmızı ette, karaciğerde ve yumurta sarısında bulunur ve kahvaltılık gevrekler ve yağlı ezmeler gibi yiyeceklere eklenir. 140 gramlık bir parça pişmiş somon 10,2 mikrogram, bir kase güçlendirilmiş kepek gevreği 1,5 mikrogram ve bir yumurta 1,9 mikrogram içerir. Çoğumuz yalnızca diyetle yeterli miktarda D vitamini alamıyoruz, bu nedenle fazla güneş ışığı alamıyorsak takviye önerilir.
D vitamini eksikliği nasıl önlenir?
D vitamini eksikliğini önlemenin en iyi yolu, beslenme yoluyla ve/veya güneşe maruz kalma yoluyla yeterli miktarda D vitamini aldığınızdan emin olmaktır. Ancak güneş kremi olmadan çok uzun süre güneşte kalmamaya dikkat edin. Aşırı güneşe maruz kalma cilt kanseri riskini artırır.
Her gün ihtiyacınız olan D vitamini miktarı yaşınıza bağlıdır. Önerilen ortalama günlük miktarlar aşağıda mikrogram (mcg) ve Uluslararası Birim (IU) cinsinden listelenmiştir.
Yaş Önerilen Tutar
12 aya kadar bebekler 10 mcg (400 IU)
1 ila 70 yaş arası insanlar 15 mcg (600 IU)
71 yaş ve üzeri yetişkinler 20 mcg (800 IU)
Hamile ve emziren kişiler 15 mcg (600 IU)
Doğal D vitamini kaynakları şöyle:
Somon, ton balığı, uskumru ve sardalye gibi yağlı balıklar.
Sığır eti
Yumurta sarısı.
Morina karaciğeri yağı
D vitaminini zenginleştirilmiş gıdalardan da alabilirsiniz. Bir gıdanın D vitamini içerip içermediğini öğrenmek için beslenme etiketlerini kontrol ettiğinizden emin olun. Çoğunlukla D vitamini eklenmiş gıdalar şunları içerir:
İnek sütü ve soya, badem ve yulaf sütü.
Kahvaltılık gevrekler.
Portakal suyu.
Yoğurt gibi diğer süt ürünleri.
D vitamini eksikliğinin komplikasyonları nelerdir?
Düşük kan kalsiyum seviyeleri (hipokalsemi).
Düşük kan fosfat seviyeleri (hipofosfatemi).
Raşitizm (çocukluk döneminde kemiklerin yumuşaması).
Osteomalazi (yetişkinlerde kemiklerin yumuşaması).
Bu koşulların tümü tedavi edilebilir. Raşitizm tedavi edilebilir ve çoğunlukla tedavi edilebilir bir hastalık olsa da, mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmesi önemlidir. Tedavi edilmediğinde, daha hafif raşitizm vakaları, kemiklerin düzgün şekilde büyümesini engelleyebilecek uzun vadeli kemik hasarına neden olabilir. Tedavi edilmeyen ciddi vakalar nöbetlere, kalp hasarına ve ölüme yol açabilir.
D vitamini eksikliği tedavisi nasıl oluyor?
D vitamini eksikliğinin tedavisi, diyet ve takviyeler yoluyla daha fazla D vitamini almayı içerir. Her ne kadar optimal sağlık için gerekli olan D vitamini seviyeleri konusunda bir fikir birliği olmasa da (ve yaş ve sağlık koşullarına bağlı olarak muhtemelen farklılık gösteriyor), mililitre başına 20 nanogramdan daha düşük bir konsantrasyon genellikle yetersiz kabul ediliyor ve tedavi gerektiriyor.
D vitamini takviyesi almak yan etkilere neden olabilir mi?
Herhangi bir ilacın veya takviyenin çok fazla alınmasının riskleri vardır. Bu nedenle yalnızca D vitamini eksikliği olan kişilerin D vitamini takviyesi alması gerekir. Örneğin yaşam tarzınız nedeniyle yüksek bir eksiklik riski taşıyorsanız doktorunuz sizden kan testi isteyecektir. Herhangi bir vitamin takviyesi almadan önce doktorunuzla mutlaka görüşmelisiniz.
D2 vitamini ve D3 arasındaki fark nedir?
Takviyelerde iki tür D vitamini vardır: D2 (ergokalsiferol) ve D3 (kolekalsiferol).
D2 bitkilerde, D3 ise hayvansal gıdalarda ve güneş ışığından sentezlediğimiz besinlerde bulunur.
Her ikisi de ince bağırsakta emilir, ancak bazı çalışmalar D3 vitamini takviyelerinin D2 takviyelerine kıyasla D vitamini düzeylerini yükseltmede daha iyi olduğunu göstermiştir.
D2 veya D3 içeren vegan takviyeleri alabilirsiniz.
D vitamini ve K vitaminini birlikte almam gerekir mi?
Bazı takviyeler hem D hem de K vitaminlerini bir arada içerir. Bunun nedeni her ikisinin de kalsiyum metabolizması için gerekli olmasıdır: D vitamini kalsiyum emilimini artırır ve K vitamini kemiklerin kireçlenmesini teşvik eder ve kan damarları gibi yumuşak dokuların kireçlenmesini azaltır (bu, çok yüksek D vitamini ve kalsiyum alımıyla bir risktir).
Ancak mevcut kanıtlar, özellikle beslenmenizden yeterli miktarda K vitamini almanın kolay olması nedeniyle, optimum emilim için D vitamini ve K vitaminini birleştiren takviyeler almanız gerektiğini öne sürmüyor.
K vitamini ıspanak, lahana ve brokoli gibi yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Aynı zamanda bitkisel yağlar, süt ürünleri, et ve yumurtalarda da bulunur.
Hipokrat öneriyor: Bebeklerde D vitamini ne zaman başlanmalı?
Herkes ışıl ışıl parlayan bir cilde sahip olmak ister. Sağlıklı bir cilde sahip olmak isteyenler ise Balık yağının faydalarını araştırıyor. Peki, balık yağı cilt sağlığına faydalı mıdır?