Migren yalnızca şiddetli baş ağrısı olarak kendisini göstermez. Şiddetli ağrıya bulantı, kusma, ses ve ışık hassasiyeti de eklenir. Bazı hastalarda ayrıca koku hassasiyeti de ortaya çıkar. Ataklar sırasında mide sorunlarıyla karşı karşıya olanlar bulantı ilaçları kullanmanın kendileri için doğru olup olmayacağını araştırıyor. İşte, bulantı ve migren arasındaki o bağ…
Migren nedir?
Migren, genellikle genetik ve çevresel koşullardan kaynaklandığı düşünülen baş ağrılarıdır. Migren dünya çapında insanların %10’undan fazlasını etkilemektedir ve kadınları erkeklerden daha sık etkilemektedir. Bir bireyin genetiğinin bazı migrenlere neden olmasından kısmen sorumlu olduğu düşünülmektedir; ancak migrene neden olan çevresel tetikleyicilerin de olduğu düşünülmektedir.
Migren neden olur?
Migrenin nedenleri tam olarak anlaşılamasa da genetik ve çevresel faktörlerin rol oynadığı görülmektedir.
Beyin sapındaki değişiklikler ve bunun önemli bir ağrı yolu olan trigeminal sinir ile etkileşimleri söz konusu olabilir. Sinir sisteminizdeki ağrıyı düzenlemeye yardımcı olan serotonin de dahil olmak üzere beyin kimyasallarındaki dengesizlikler de aynı şekilde olabilir.
Araştırmacılar migrende serotoninin rolünü araştırmayı sürdürüyor. Kalsitonin geniyle ilişkili peptid (CGRP) dahil olmak üzere diğer nörotransmiterler migren ağrısında rol oynar.
Migren hastaları neden bulantı yaşar?
Mide bulantısı migrenin yaygın bir belirtisidir. Bulantının kökeni tam olarak anlaşılamamıştır, ancak trigeminal nöronlar ile nükleus traktus solitarius arasındaki fonksiyonel bağlantılar ağrılı bulantı oluşumunu açıklayabilir. Bununla birlikte bulantı, hastaların yaklaşık dörtte birinde uyarıcı bir semptom olarak ortaya çıkıyor; bu da bulantı nedeninin ağrı deneyimiyle ilgisi olmayan birincil beyin değişikliği olabileceğini düşündürüyor
Yapılan bir araştırmaya göre migren hastalarının yüzde 60 ile 95’inin atak sırasında bulantı yaşadığı ortaya konulmuştu. Söz konusu araştırma hastaların yaklaşık yüzde 60’ının atak sırasında sık sık kustuğunu da gözler önüne sermiştir.
Migren bulantısı ve bazen ortaya çıkan kusmanın hem sinir sistemi hem de midenin kendisinden kaynaklandığı düşünülmektedir.
Migren atağı sırasında sindirim sistemi aslında önemli ölçüde yavaşlar. Doktorlar buna gastrik staz veya mide boşalmasının gecikmesi adını veriyor. Midede bekleyen sindirilmemiş yiyecekler, büyük olasılıkla atak sırasında bulantı ve kusmanın nedenidir. Bazen bağırsaklarda da sindirim sistemi yavaşlayarak kabızlığa neden olur.
Mide tıkanıklığı ve bunun yol açtığı mide bulantısı, migren atağı sırasında yemek yemeyi imkansız olmasa da çok zorlaştırır. Kronik migreni olan kişiler (yani ayda 15 veya daha fazla gün baş ağrısı yaşayanlar) sık migren bulantısı sonucu kilo kaybı yaşayabilirler. Mide bulantısı, migren atağının dört evresinde de ortaya çıkabilir; bu , baş ağrısının en kötüsü geçtikten sonra bile midenin hala rahatsız olabileceği anlamına gelir .
Döngüsel kusma sendromu olarak adlandırılan başka bir migren formuna sahip olanlar, baş ağrısını içermeyebilen epizodik kusma atakları yaşarken, abdominal migreni olanlar , çoğunlukla çocuklar, 2 ila 72 saat arasında süren orta ila şiddetli mide ağrısı yaşarlar.
Migren için hacamat yapılır mı? Hacamat mı botoks mu?
Migren atağı sırasında bulantı ilacı içilir mi?
Şiddetli baş ağrınıza bulantı ve kusma eşlik ediyorsa; hayat gerçekten çekilmez olabiliyor. Atak sırasında bulantı sorunundan kurtulmak isteyenler ise ilaç kullanmalarının uygun olup olmadığını merak ediyor. Uzmanlar, migren atağı sırasında midenin bir nevi felç geçirdiğini ifade ediyor. Migren atağı için alınan ağrı kesici ilaçların etki edebilmesi için midenin düzgün çalışması önemli. Bu sebeple atak sırasında hastanın bulantı ilacı kullanarak midesini rahatlatması tavsiye ediliyor. Böylelikle ağrı kesicilerin emiliminin daha kolay olacaktır.
Migren atağında mide bulantısına ne iyi gelir?
Atak sırasında mide sorunlarını hafifletmek isteyenler evde hangi yöntemleri denemeleri gerektiğini merak ediyor. Mide bulantısı denildiğinde ise akla öncelikle zencefil geliyor. İnsanlık zencefili 2000 yılı aşkın süredir mide bulantısı tedavisi olarak kullanıyor. Bilimsel çalışmalar çelişkili kanıtlar gösterse de, “çoğu çalışma hiçbir risk olmaksızın bazı faydaların olabileceği sonucuna varıyor.” Başka bir deyişle, mideniz bulandığında bir fincan zencefil çayı demlemek denemeye değer olabilir. Mide bulantısı sorunu yaşayanlar ayrıca nane, biberiye ve rezene çayını da tüketebilir.
Migren ölümcül bir hastalık mı?
Migren çoğu zaman kalıcı bir hasara yol açmaz. Ancak nadiren migren enfarktüsü adı verilen bir komplikasyonuyla karşılaşabilirsiniz. Bu durum ise felce sebep olur.
Çok nadir görülse de hemiplejik migren bazen komaya veya başka ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
Aniden başlayan çok şiddetli bir baş ağrısı, felç veya anevrizma gibi daha ciddi bir durumun işareti olabilir. Böyle bir durumda derhal tıbbi yardım alın.