Ünlü şarkıcı Sibel Tüzün, katıldığı bir programda Eurovision Şarkı Yarışması hakkında ilk kez konuştu. Tüzün, yarışmaya katıldığı için pişman olduğunu söyledi.
Türkiye’yi 2006 yılında “Süperstar” adlı şarkısı ile Eurovision Şarkı Yarışmasında temsil eden Sibel Tüzün, Michael Kuyucu’nun RS FM’de hazırlayıp sunduğu “Müziğin Kilometre Taşları” programına konuk oldu.
Sibel Tüzün müzik kariyerine yönelik açıklamalarda bulunduğu programda uzun bir aradan sonra ilk kez Eurovision Şarkı Yarışması hakkında konuştu. Tüzün, yarışmaya kesinlikle katılmak istemediğini ve sonrasında da katılmış olmaktan pişmanlık duyduğunu söylerken, Eurovision Şarkı Yarışmasına kesinlikle bir İngilizce şarkı ile katılması gerektiğini söyledi. Ünlü şarkıcı, iki yıldır Türkiye’nin Eurovision Şarkı Yarışmasına katılmamasını ise eleştirdi.
Yarışmaya Katılmak İstemedim!
Sibel Tüzün, Michael Kuyucu’ya Eurovision teklifini alır almaz ilk duygusunun olumsuz olduğunu ve kesinlikle katılmak istemediğini söyledi. Michael Kuyucu’ya yarışmaya katılma hikayesini anlatan şarkıcı şunları söyledi:
“TRT’den aradılar ve “Eurovision Şarkı Yarışmasına sizin katılmanızı istiyoruz” dediler. Ben önce kabul etmedim. Hemen toplantı yapmak istediklerini söylediler. Ertesi gün sabah 08:30’da toplantı yaptık. Ben istemedim başta, hiç gerek yoktu kariyerimde öyle bir şeye. Ben hayatım boyunca çok majör dikkat çeken işlerde olmaktan zevk almadım. Eurovision’da çok dikkat çekiyorsun, çok hedef tahtası oluyorsun. Ben kabuğu kalın kadın değilim. Bazıları ya kabuğu kalındır ya da teflondur hopp üstlerinden geçer gider. Ben hiç birine uygun değilim. Çok duygusalım ve her söylenen şey bende i bırakır. Ben kendi müziğimi yapayım diye düşünürken hayat beni buraya çekti. Eurovision’da öyle oldu. Bir şekilde ikna oldum ve girdim”
Eurovision’a Katıldığıma Pişman Oldum
Michael Kuyucu’nun kendisine “yarışmaya katıldığına pişman olduğun mu?” sorusuna verdiği cevap ise çok net oldu: “Pişman oldum derken sonra niye ilk sesimi ilk duygumu dinlemedim diye kafamı duvarlara vurdum. Dokuz sene olmuş, dün gibi hatırlıyorum. O sahnedeki koreografide sırtı dönük şekilde başlıyordum, o sahneye dönüğüm anı hiç unutmadım. Herhalde hiç silinmeyecek. O bayraklar, fanlar, ışıklar havada asılı bir an benim için. O Türk bayraklarının dalgalanması başka bir duygu yaratıyor insana. Kalbimin gümbür gümbür atışını hatırlıyorum. Tonlarca yük bırakan bir organizasyon ama orada o kadar ülkenin arasında olmak o profesyonelliği görmek, bir sahne prodüksiyonu bir televizyon prodüksiyonunun gerçek anlamda nasıl yapıldığını görmek kısmı beni ayrı heyecanlandırdı. Müziğin sergilenmesi ile ilgili ilgi alanımı değiştirdi.”
Şarkıyı Kesinlikle İngilizce Seslendirmek İstedim
Sibel Tüzün yarışmaya katıldığı şarkıyı kesinlikle İngilizce seslendirmek istediğini ve bunun için büyük bir mücadele verdiğini söyledi. Sibel Tüzün “ Şarkıyı İngilizce söylemek istedim. Kavgalar ettik İngilizce söylemek için. Öyle olsaydı sonuç nasıl olurdu bilmiyorum, ama şunu biliyorum, biz son provaya kadar hep İngilizce okuduk şarkıyı. O son provaya kadar tüm uluslararası anketlerde hep ilk 5 içindeydik. Ne zaman ki Türkçe okuduk o zaman şarkı düştü. Elimizdeki teknik veri o şarkıyı İngilizce söylendiği sürece favoriler arasındaydı.”
Türkiye’nin Yarışmaya Katılması Gerekir
Sibel Tüzün, Michael Kuyucu’ya Türkiye’nin Eurovision Şarkı Yarışmasına katılması ve mutlaka İngilizce bir şarkı ile yarışması gerektiğini düşündüğünü söyledi. Ünlü şarkcı, “Şu an için kesinlikle İngilizce okunmasını tavsiye ediyorum. Eğer şarkının etnik bir özelliği yoksa pop soundunda bir şarkıysa mutlaka İngilizce olmalı. Çünkü söylediğiniz lafın hızlı bir şekilde maximum insan tarafından anlaşılması gerekiyor. Eurovisionda sadece üç dakikanız var. Derdinizi bu üç dakikada anlatmanız lazım. Dünya İngilizce konuşuyor” dedi.
TRT’nin yarışmaya neden katılmadığını anlamadığını söyleyen Tüzün, “ Eurovisiona katılmamamıza inanamıyorum. Niye katılmıyoruz? Ülke olarak döndük arkamızı. Dünyanın en büyük festivali, dünyanın en büyük kitleye ulaşan müzik organizasyonu ve televizyon showu. EBU’nun kurallarına insanları müzik çatısında buluşturmak için yapılan bir yarışma. Bu gerçek tanıma baktığınızda buna katılıp katılmamaya bu açıdan bakarak karar verilmesi gerekiyor. Küserek veya rivayetlere göre değerlendirme yaparak değil.” ded.